Nico: van afstudeerproject tot Projectmanager

Nico Bredenhoff (1979) werkt al sinds 2003 bij Eqraft. Na zijn opleiding werktuigbouwkunde kwam hij bij het bedrijf terecht voor een afstudeerstage. Door de jaren heen groeide hij door van engineer tot projectmanager. 

Eqraft_Dacomex_NC1_0784_LR (1).jpeg

Hoe heb je je de afgelopen jaren ontwikkeld?
Als student aan de HTS kwam ik toentertijd terecht bij Eqraft voor een afstudeerproject. Dat project werd een machine, vanuit daar ben ik meer machines gaan ontwerpen en voordat ik het wist had ik mijn eigen projecten. De eerste jaren was ik vooral bezig in de rol van engineer: veel tekeningen maken, details uitwerken. Een offertetekening komt bij de afdeling detailengineering binnen nadat een project een opdracht is geworden, daar wordt vervolgens meer invulling gegeven aan wat de klant wil. Maar langzaamaan zat ik steeds minder achter de tekentafel en pakte ik steeds vaker de rol van projectmanager op. Ik ben inmiddels meer bezig met de grote fabriekslijnen. Mijn huidige titel is projectmanager en ik ben veel in overleg met klanten en samenwerkingspartners en werk samen met een projectteam. In hoofdlijnen houdt deze functie in dat ik een project stuur op TGK: tijd, geld en kwaliteit. Daardoor zit ik met veel verschillende mensen om tafel. Dat maakt mijn werk ook leuk en afwisselend. 

Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor jou uit?
Eigenlijk heb ik die niet echt. Mijn collega’s van het projectteam en ik zitten lang niet altijd achter ons bureau. Meestal hebben we veel afspraken, zowel binnen als buiten de deur. Voor een project werken we altijd samen met verschillende lagen binnen een bedrijf, soms zelfs met meerdere bedrijven. Daar horen ook klantbezoeken op locatie bij: rondleidingen, plannen doorspreken, projectoverleggen en opleveringen. Het sturen van het project wat betreft planning, financiën en kwaliteit is wat me dagelijks bezighoudt. Communicatie is hierbij erg belangrijk en sommige dingen komen face-to-face veel beter over dan per mail of telefoon, dat is iets dat ik de afgelopen jaren geleerd heb. Daarom stappen we ook regelmatig in het vliegtuig: zo heb ik projecten gedaan in Canada en in de VS. 

Wat vind je het leukste aan je werk?
Ik vind het prettig dat een project een begin en eind heeft. Het is iedere keer weer een mooi moment wanneer we met het team een klus opleveren, alles naar behoren draait en de klant blij is met het eindresultaat. Dan kan ik tevreden terugkijken op wat we met zijn allen gerealiseerd hebben.  

Wat zijn de projecten die je het meest zijn bijgebleven?
De fabriek van MSP Onions in Nieuwdorp was een bijzonder project waarvoor ik erg intensief contact had met de klant: alles moest vanaf de grond opgebouwd worden en niets was te gek. Het resultaat is de grootste en meest moderne uienfabriek die we ooit gerealiseerd hebben. Maar ook de samenwerking met Dacomex, een uienexporteur in Sint-Maartensdijk, is me bijgebleven. Er waren verschillende bedrijven in de race die de klus hadden kunnen oppakken, maar uiteindelijk heeft Dacomex ons het vertrouwen gegeven. Het was een vrij groot project, want er werd een compleet nieuwe hal gebouwd waar wij een nieuwe productielijn in mochten neerzetten. Het interessantste en meest enerverende moment van zo’n klus is voor mij kort na het begin van de werkzaamheden, wanneer het nieuwe gebouw en de nieuwe lijn vorm beginnen te krijgen. We werken altijd naar een totaaloplossing toe waar de klant tevreden mee is.

Werken bijEqraft