Nieuwe markten verkennen met Quik’s Quality Potatoes

Scroll naar beneden voor video

Ruim twee jaar geleden besloot familiebedrijf Quik’s Quality Potatoes uit Hedel te investeren in een nieuwe verpakkingslijn van Eqraft voor hun afdeling verse aardappelen. Dat bleek een slimme zet: doordat ze nu sneller en flexibeler verschillende soorten verpakkingen aan kunnen bieden, boren ze nieuwe markten aan. Directeur Gerrit Oomen, Sales & Purchase-medewerker Ron David en hoofd technische dienst Henri van Dijk blikken terug op de afgelopen twee jaar.

Familiebedrijf Quik’s Quality Potatoes uit Hedel heeft bijna een eeuw ervaring in de aardappelen: sinds 1932 bedienen ze een breed scala aan klanten uit verschillende sectoren. Hun klanten blijven terugkomen vanwege de hoge mate van flexibiliteit en maatwerk. Gerrit Oomen, die dit jaar zijn 40 jarige-jubileum vierde: ‘We hebben respect voor de lange traditie van ons bedrijf, maar staan ook zeker voor innovatie en het proactief inspelen op verschuivende consumentenvoorkeuren.’ Dat was precies de reden dat ze ruim twee jaar geleden bij Eqraft aanklopten voor een nieuwe verpakkingslijn.

Tijd voor iets nieuws

Ron David is altijd bezig met het verkennen van potentiële nieuwe markten. Het viel hem op dat er een toenemende vraag was naar luxere, grotere verpakkingen. ‘Ik werk al jaren in de aardappelsector dus een verandering in de klantvraag valt me op. Door een nieuwe verpakkingslijn neer te zetten die rekening houdt met die specifieke markt, hebben we kans om hierin te groeien.’ Quik’s werkte voorheen met verpakkingsmachines op de traditionele manier, met netzakken op de rol, maar er was behoefte aan een luxe en moderne uitstraling. Kratten vullen kon het bedrijf alleen handmatig, wat veel tijd kostte. Kortom: het was tijd voor een nieuwe lijn.

Verdubbelde capaciteit

Samen kozen de mannen voor de Eqraft combinatieweger, een krattenvuller en een Baxmatic met naaistraat. Henri van Dijk – alweer 35-jaar in dienst bij Quik’s – had een flinke vinger in de pap bij het kiezen van de nieuwe machines: hij is namelijk degene die storingen moet oplossen, dus is hij gebaat bij een goedwerkende lijn. Henri: ‘We werken met veel soorten verpakkingen dus wisselen we regelmatig. In het verleden waren we veel omsteltijd kwijt. Met de Baxmatic kunnen we in één klik overschakelen van zakken van 5 naar zakken tot 25 kilo.’ Ook met de krattenvuller is hij erg tevreden. ‘Dat werk deden we voorheen handmatig. Nu hoeven we alleen een lege krat of doos op de band te zetten en aan het eind van de lijn kunnen we deze er gevuld vanaf pakken.’ Al met al scheelt de nieuwe lijn hem en zijn collega’s zoveel tijd, dat de productiecapaciteit van Quik’s is verdubbeld.

Henri noemt ook het bedieningsgemak van de nieuwe verpakkingslijn: ‘Het is een kwestie van de gewenste instellingen aanklikken op het bedieningspaneel. Ik kan ook de app op mijn telefoon gebruiken, wat makkelijk is als ik bovenop deze machine zit.’ Tijden en snelheden zijn makkelijk in te stellen: ‘Dat is handig als we bijvoorbeeld wisselen tussen een partij grote en kleinere aardappelen. Dan kunnen we de band net wat sneller of langzamer laten lopen.’ Gaat er toch iets niet helemaal volgens plan? Dan heeft hij de storingsdienst van Eqraft zo aan de lijn. ‘Doordat ze op afstand live mee kunnen kijken, kunnen ze bijna elk probleem snel oplossen. Zo staat de lijn nooit stil.’

Gentle handling

Nog een voordeel is het feit dat de machines van Eqraft rekening houden met ‘gentle handling’, oftewel een productvriendelijke benadering waarbij rekening wordt gehouden met de kwetsbare aard van het product. Gerrit: ‘Er is weinig valhoogte; de aardappelen worden keurig in de krat of doos gelegd. Doordat de machine asymmetrische kleppen heeft – de een is iets langer dan de ander – heb je ook nooit het risico dat een aardappel klem blijft zitten. Dankzij gentle handling is er geen kwaliteitsverlies, waardoor we een nog hogere kwaliteitstandaard kunnen garanderen aan onze klanten.’

Nieuwe markten

Doordat Quik’s nu nog luxere verpakkingen kan leveren, kunnen ze een breder assortiment aan bestaande en nieuwe klanten bieden. Gerrit: ‘Geef ons maar specialistisch werk, daar zijn we goed in. Of een klant nu rode aardappelen in kleine zakjes, grill-aardappelen in zakken van 25 kilo of kratten met een eigen label erop wil, wij hebben de bestelling binnen een handomdraai geleverd.’ Dankzij de nieuwe naaistraat zijn er ook meer mogelijkheden wat betreft de labels: alle track & trace-informatie kan zo makkelijk aan de zak bevestigd worden. Eqraft maakte zelfs nog een kleine aanpassing aan de machine, zodat de linten kort afgeknipt worden en er nog netter uitzien.

Al met al stelt de nieuwe weeg- en verpakkingslijn Quik's in staat om nieuwe markten te verkennen. Ron: ‘Klanten waar we voorheen niet eens aan dachten, kunnen we nu bedienen. Door onze verschillende verpakkingsmogelijkheden passen we het product precies aan op de specifieke wensen van de klant. Zo krijgt elke partij een bestemming.’

Eqraft