RAISA eG automatiseert verpakking van aardappelen

Raisa eG was op zoek naar een oplossing voor het vullen van jutezakken met aardappelen. De engineers van het Nederlandse Eqraft ontwikkelen wereldwijd oplossingen voor het sorteren, verwerken en verpakken van agrarische producten.

In 2016 vonden de bedrijven een betrouwbare partner in elkaar. Een gesprek met Wolfgang Hauschild, hoofd aardappelen bij Raisa.

Een gedeelde geschiedenis
Raisa is een Duits landbouwbedrijf met een rijke geschiedenis: dit jaar vierde het zijn 100-jarig bestaan. De directie koos voor een naamsverandering van Stader Saatzucht naar Raisa eG vanwege hun uitbreidingen buiten de grenzen van Stade en naar andere werkgebieden als energie, kleinhandel en logistiek. Het betekende ook een nieuwe en bredere totaalbenadering voor de toekomst.

Het ophangen van jutezakken aan de vulopening van de voorheen gebruikte machine was een arbeidsintensief en onprettig werkje. Bij Raisa gebeurde dat veelal nog met de hand, wat een lage en inconstante vulcapaciteit met zich meebracht. Het was dus tijd voor een nieuwe, makkelijkere, efficiëntere en minder arbeidsintensieve oplossing.

Met die vraag stapte Raisa naar Eqraft. Het Nederlandse bedrijf, dat oorspronkelijk begon als machinebouwer voor de Nederlandse uienindustrie maar na 30 jaar ervaring een meer integrale en internationale aanpak omarmde, had de perfecte oplossing voor Raisa: de Baxmatic®.

“Deze machine vult en sluit zakken volautomatisch. Inmiddels hebben we twee seizoenen met de nieuwe machine gedraaid en onze capaciteit is substantieel omhooggegaan. We zijn zeer tevreden,” aldus Wolfgang Hauschild van Raisa.

Voor deze specifieke machine is eigenlijk geen Duits equivalent

Betrouwbaarheid

De plaatsing van de Baxmatic® bij Raisa betekende de allereerste Eqraft-machine op Duits grondgebied. Waarom Hauschild uitgerekend voor een Nederlandse oplossing koos? “Voor deze specifieke machine is eigenlijk geen Duits equivalent – in elk geval niet één die even innovatief en betrouwbaar is. Het zwaartepunt in de kennis over aardappelverwerking ligt toch in Nederland.”

Het contact tussen beide bedrijven begon op de beurs Agritechnica in 2015, waar Hauschild in contact kwam met Niek de Boer, sales executive voor de Duitse markt. Na een aantal gesprekken nodigde Niek het directieteam van Raisa uit voor een referentiebezoek aan een fabriek in Emmeloord, Nederland.

De Boer: “We vinden het fijn om geïnteresseerden in contact te brengen met klanten van ons, want dat is de beste reclame. Ik kan natuurlijk een mooi praatje houden, maar dat verhaal met eigen ogen zien en ook bevestigd krijgen van ervaringsdeskundigen, is natuurlijk veel overtuigender.”

Hauschild: “Ik had vanaf het begin een positief gevoel over het contact met de mensen van Eqraft, en het fabrieksbezoek versterkte dat. De machines hebben echt een toegevoegde waarde in de betrouwbaarheid van het proces.”

Fabriek van de toekomst

Een tweede Baxmatic® wordt momenteel geïnstalleerd bij Europlant, een beleggingsmaatschappij van Raisa. Deze machine is speciaal voor de klant ontwikkeld, die graag een dubbel etiket op de zakken wilde aanbrengen.

Niek: “Het aannaaien van twee kaartjes was technisch geen makkelijke aanpassing, dus ik ben extra trots dat de machine nu perfect functioneert.” Daarnaast is er bij hetzelfde bedrijf een palletizer van Symach, een partnerbedrijf van Eqraft, geplaatst. Eqraft maakt deel uit van de Onion Tech Alliance (OTA), een samenwerkingsverband van vier bedrijven die elk hun eigen specialisme hebben: Eqraft voor advies, ingenieursdiensten en machines, Deprez voor intern transport, Modesta voor scheiding- en ontstoffingstechniek en Symach voor palletiseren en wrappen.

Dankzij OTA kunnen projecten vanuit een breder perspectief worden bekeken. Met oog op het creëren van de fabriek van de toekomst, kunnen losse onderdelen naadloos op elkaar worden afgestemd. Hauschild: “Ik ben overtuigd dat dit samenwerkingsverband een goede ontwikkeling is: met meerdere expertises kun je een veel functioneler en innovatiever eindproduct afleveren. Een potentiele samenwerking met OTA is voor ons dus ook zeker interessant.”

ProjectEqraft